Filmjölksbröd med lingon

Ett otroligt gott & nyttigt bröd som bara tar 5minuter att slänga ihop före gräddningen. Baka ett par timmar innan gästerna kommer på besök, eller frys in. Brödet blir ganska högt (pga bikarbonaten) och lossnar lätt ur formen. Testa olika mjölsorter, jag väljer grövre sorter för att det blir godare & nyttigare. Bra sportbröd & smakar absolut himmelskt med julskinka på! (Se foton på brödet under kategori Kreativitet)

3dl rågsikt
3dl grahamsmjöl
1,5dl fullkornsvetemjöl
1tsk salt
5tsk bikarbonat
3dl filmjölk
1½dl lingonsylt / 1dl färska lingon
½dl mörk sirap
ev. Sesamfrön eller annat småkornigt

Smörj en rektangulär form med smör, & sätt på ugnen på 175grader.
Blanda ihop alla torra ingredienser först. Sedan häll i sirap, filmjölk & lingon. Rör snabbt (rör man för länge blir degen seg) om till en deg som ser ut som grå cementspya, vidrigt alltså. Vält i den smorda formen & strö över sesamfröna. Låt stå i ugnens nedre del i ca 50-60minuter.

Tips! Anväder du färska lingon kan de bli förstörda om du rör. Vänta med dem till sist och rör försiktigt ned dem precis innan du tippar över smeten i formen. Du kan också använda frysta bär, då de är fastare.
Brödet kan med förmån fyllas med olika frön, valnötter & solroskärnor passar bäst!
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0